torstai 3. tammikuuta 2008

Arjen dialektiikka - mytologinen tulkinta

Arki on ihmisen olemisen tavoista eli moduksista sietämättömin ja samalla turvallisin. Sietämättömäksi arjen tekee sen puuduttavuus, joka ilmenee alati toistuvissa rutiineissa. Päivästä toiseen tietyt kuviot toistuvat lähes samankaltaisina itse kunkin arjessa tehden siitä kontinuumin, joka pidemmän päälle kyllästyttää kenet tahansa. Vain viikonlopun hetkellinen hekuma voi nostaa ylös tästä pohjattomasta kuilusta, johon ihmisparat vastentahtoisina syöksyvät. Silti juuri arjen jatkuvuus, kummallista kyllä, tuottaa kaikessa inhorealismissaan samalla tunteen turvallisuudesta. Arki ei kaikesta huolimatta ole kaaos vaan järjestynyt kokonaisuus, vaikka useimmiten jotkut hetket päivän tiimellyksessä saatavatkin tuntua kaoottisilta ja järjettömiltä. Silti kaikkilla arjen sekasortoisilla hetkillä on ontologinen perustansa - nimittäin arki itse.

Arjen dialektiikka perustuu viikon ja viikonlopun vuoropuhelulle. Arki kulminoituu maanantaihin, viikonloppu perjantaihin. Maanantaina eli kuun päivänä (vrt. lat. dies lunae, ruot. måndag, engl. Monday, ran. lundi) metsästyksen jumalatar ja siveyden vertauskuva Diana luo valvovan ja kaitsevan katseensa kaikkiin ihmisten toimiin. Loput kaupatkin, siis ne jotka eivät ole auki sunnuntaisin, avautuvat maanantaisin. Näin kuluttajat voivat tottumustensa mukaisesti metsästää erilaisia kulutushyödykkeitä, jotka helpottavat raskaan arjen sietämistä. Ei siis ole ihme, että Dianan kreikkalainen nimi Artemis juontaa juurensa kreikan sanasta artemês  "turvallinen, luotettava".

Perjantai (lat. dies Veneris, ital. venerdi, ran. vendredi) sitä vastoin on pyhitetty Venukselle eli Afroditelle. Tämä rakkauden, kauneuden, sulouden ja seksuaalisen himon jumalatar johdattaa viikonlopun rientoihin, joissa arkisesta aherruksesta väsyneet ihmispolot sitten irrottelevat bakkanaalisessa huumassa. Itse asiassa juuri Afroditeen odottaminen ja tieto hänen tulemisestaan auttaa monia jaksamaan puuduttavan arjen harmauden. Kuinka viehkeä ja suloinen onkaan isoisänsä Uranoksen (kreik. ouranos "taivas") irtileikatusta ja mereen viskaistusta sukuelimestä syntynyt ja vaahtopäistä noussut Afrodite!

Yritetään jaksaa vielä tämä päivä.  

Ei kommentteja: